Романівські
вівці
www.vivci.kardash.com.ua
|
Сучасній людині
важко собі
уявити,
як самостійно,
живучи
далеко від
цивілізації, без
грошей і
різноманітних складних
нанотехнологій
виготовити одяг,
взуття, ковдри,
головні убори,
килими, інструмент
і т.д.
Щось
вабить
нас
в
ремеслах, що йдуть
з глибини століть.
Є
незрозуміла магія і
творча
складова
в
традиційній ручній
праці, якою жили
багато поколінь
наших
предків.
Будь то
ковальство,
різьблення
по
дереву,
кушнірське, ткацьке
або
гончарне
ремесло.
Виробництво та обробка шкіри - одне з
найдавніших занять людини.
Про це свідчать первісні знаряддя для її
вичинення, виготовлені з каменю та кістки.
Археологічні розкопки показали, що ще в
кам'яному віці вміли
добротно виробляти шкіру, вона йшла навіть
на будівництво жител.
З шкіри виготовляли взуття і одяг, військові
обладунки, кінську упряж, збрую, посуд і
багато іншого.
Особлива роль у розвитку цивілізації випала
на долю пергаменту для книг. |
Екзотичні забуті рецепти
вичинення
шкіри |
Індіанці
Північної Америки використовували для вичинення шкір
мозок тварин, який намазували на міздрю.
Иноді застосовувалася печінка, залози, або суміш
різних компопонентів, частіше мозку й печінки. Деякі
шкіри з музейных колекцій, вичинені індіанцями сто
років тому, сьогодні цілком придатні для
використання. Якщо хтось захоче
скористатися цим
древнім досвідом і вичинити шкірку
мозком тварини, йому варто діяти наступним чином.
Мозок будь-якої тварини не повинен бути ні занадто
свіжим, ні зіпсованим. При кімнатній температурі
його потрібно витримати близько 5 годин після смерті
тварини. Потім речовина мозку розминається в
нержавіючому посуді й
розводиться водою до
консистенції сметани. Отримана мазь наноситься на
ретельно знежирену міздрю. При будь-яких видах
вичинення механічне знежирення краще
доповнювати сучасними методами, заснованими на
використанні розчинів мийних засобів. Рясно змазану
шкірку складають міздрею
усередину й витримують ніч при кімнатній температурі.
Потім її розправляють. Коли
паста трохи підсохне й на ній з'явиться поверхнева
кірочка, починають працювати шкребком. При цьому
шкірну тканину не тільки очищають від пасти, але й
міздрять.
Деякі народності
використовують для вичинення чисту печінку. Довгани,
нганасани, ненці роблять так. Вони відварюють
печінку будь-якого звіра в малій кількості води.
Охолоджену печінку
розминають із додаванням відвару й отриману пасту
наносять на міздрю. Шкіри, складені міздря до міздрі,
витримують приблизно добу в житловому помешканні.
Часто їх прикривають будь-яким підручним матеріалом,
щоб захистити від висихання. Потім шкіри разстилають
і чекають, коли на пасті утвориться суха скоринка.
Після цього починають міздрити. Пасту, будь то мозок
або печінка, наносять на парну шкурку. Якщо сировина
суха, її спочатку розмочують. Потім шкурку або "підв’ялюють"
– злегка підсушують, або ретельно протирають сухою
ганчіркою. Надлишок вологи заважає вичиненню.
Вичинення печінкою надає шкірній тканині м'якість
замші.
Зовсім
незвичайний спосіб вичинення використовували
нганасани. У чумі, тобто в теплі, ставили бочку,
куди день у день мочиться вся родина. Сеча, що
розкладається, є єдиним природним реагентом, який
використовується для вичинення. Тонкі шкірки
обробляють намазуванням - просочують їх рідиною з
боку міздри й складають міздря до міздрі. Через
кілька годин намазування поновлюють. Так триває біля
доби, після чого шкурки підсушують і розминають.
Великі товсті шкури замочують у бочці
цілком. Ічиги, виготовлені з товстих шкір,
вироблених таким способом, служать не один сезон.
Щоб покращити
стійкість хутра до води, і індіанці, і євразійські
народності Півночі часто підкопчують шкіри в
холодному диму.
Джерела: |
Выделка шкур коз и овец и изготовление
изделий из них/ Авт.- сост. СП. Бондаренко. - М.:
ООО «Издательство АСТ»: Донецк: - Сталкер -, 2003. -
227 с. |
|
Інші статті по темі: |
1.
Цінні біологічні
особливості романівських овець
Аборигенна романівська вівця є унікальною і однією
з перспективних порід не тільки в Росії, а й в світі
. Цінні біологічні особливості романівських овець, -
висока плодючість і поліестричність, чим
обумовлюється високий рівень м'ясної продуктивності
(60-100 кг ягнятини) і можливість рівномірного
протягом року надходження продукції..... |
2.
Звідкіля походять романівські вівці?
Породу названо по назві міста, в околицях
якого вона була виведена ... |
3.
Романівська порода
овець (За В.О. Сухарльовим)
Романівська порода овець унікальна за комплексом
господарсько-корисних і біологічних особливостей ,
яка унаслідувала від північних короткохвостих овець
тонкий хвіст, здатність приходити в охоту і
запліднюватись на протязі всього року (поліестричність)
та давати за одне ягніння двоє, троє і більше ягнят
(багатоплідність), високу життєздатність і
пристосованість до суворих умов сніжних зим і
пасовищного утримання. Спрямована селекція
забезпечила високу скоростиглість романівських овець
і цінні якості їх овчин, які не мають собі рівних за
легкістю, міцністю, красою і теплозахисними
властивостями..... |
4.
Вода - зима -
вівці ...Якщо
в холодну пору ваші вівці не дають достатньо молока,
можливо що вони не отримують достатньо питної води,
лише тому що вона занадто холодна.. |
5.
Кожевенные промыслы Полесья.
Исторический очерк ...
Уже в XVI в. жителям Волыни, в том числе и Полесья,
были известны такие кожаные и меховые изделия, как «боты»,
«полуботики» (даже сафьяновые), беличьи шубы, кожухи,
широкие кожаные пояса, калиты, мошны, сумки из юфти,
барсучьей, лосиной кожи, упряжь . Эти изделия
изготовляли городские ремесленники ... |
6.
Изготовление продукции из
сухожилий у бурят восточной Сибири ( по Д.М.
Маншееву ) ....В
первую очередь высушенные сухожилия мяли руками в
простокваше. Затем размягченные сухожилия разминали,
просунув в дверную ручку или железную...
|
|
|
|
|
|
Статті баранина
від ферми до столу |
|
Овеча
ферма Зелений Дуб
Романівські вівці це
унікальна генетично чиста і одна з найбільш
перспективних порід в світі. Вона має високу
плодючість (зазвичай 3-4 ягнят за окіт) і
поліестричність. Вівці здатні приходити в охоту і
давати потомство в усі сезони року.
Романівські барани найкращі стимулятори і
пробники. Вони мають високе лібідо протягом всього
року і здатні в короткі терміни охоплювати більше
овець, ніж барани інших порід.
При промисловому схрещуванні романівських овець
з іншими породами в повній мірі проявляється
гібридна сила при високій плодючості.
|
Наша ферма з
садибою - прекрасне місце для відпочинку
Садиба Зелений Дуб це: |
|
• Зручне проживання |
• Спілкування з
домашніми тваринами |
• Мальовничі краєвиди |
• Чисте повітря та
вода (навколо змішані ліси і жодного промислового
підприємства) |
• Збір грибів, ягід,
лікарських рослин |
• Можливість
здійснити одноденні піші або велосипедні походи
|
|
Погода
на фермі Зелений Дуб |
|
|