Шашлики «не терплять жіночих рук»
Як готується справжній грузинський шашлик мцваді
Мцваді в Грузії роблять переважно з яловичого (бичого) м'яса. Найбільш поширеними вважаються три його види:
- Власне мцваді, тобто шашлик з цілої бичачої вирізки, так званий довгий шашлик, надзвичайно рідко зустрічається нині в ресторанній кухні;
- Шашлик з бастурми, тобто з попередньо підготовленого маринованого яловичого м'яса; цей вид отримав найбільше поширення за межами Грузії, але з використанням баранини;
- Шашлик з баранини з баклажанами, частіше використовується в домашній кухні.
Шашлик, як і будь-яке інше м'ясне блюдо, краще готувати з парного а не мороженого м'яса.
Довгий мцваді
2 кг вирізки яловичини (думаю можна баранини), сіль, чорний мелений перець - за смаком, зелень кінзи і базиліка, зелена цибуля, помідори - для подачі
Вирізку зачистити від плівок і цілою, на всю довжину надіти на рожен; при цьому, щоб вирізка під час смаження зберігала форму і не скорочувалася, щільно прив'язати її до рожна грубою ниткою.
Обсмажити, як звичайний шашлик, над вугіллям без полум'я, постійно обертаючи. Попередньо або в процесі обсмажування обмазати вирізку горіховою або іншою рослинною олією. Іноді до смаження шашлик злегка змочують солоною водою, використовуючи для цієї мети перо птиці. Але цього можна і не робити, а обмежитися тим, що просто посолити, поперчити або змастити аджикою вже готовий шашлик - так м'ясо буде соковитіше.
Готовий шашлик знімають з рожна, ріжуть, як ковбасу, поперек волокон з невеликим скосом скибками товщиною 1,5 см, солять, перчать і гарнірують зеленню цибулі, кінзи, базиліку або цілком обсмаженими на рожні помідорами, з яких потім знімають шкірку .