Унікальна романівська порода овець генетично чиста. Власне за це її люблять в Америці та в Європі. При схрещуванні з іншими породами в повній мірі проявляється гібридна сила. Гібридні високопродуктивні отари в майбутньому завоюють ринок баранини.
Четвірки, п'ятеро близнят і навіть семеро нормальна продуктивність романівської вівці. У романівських овець феноменально раннє статеве дозрівання. Можуть розмножуватися в будь-який місяць року. Це дозволяє мати молоду ягнятину практично цілий рік. Окот кожні вісім місяців або три рази протягом двох років з 3-4 ягнят кожного разу. У поєднанні з активністю , великою життєздатністю новонароджених, що сприяє виживанню ягняти, це дає вражаючі можливості для виробництва баранини.
Чистокровні романівські ягнята народжуються чорними і поступово набирають сріблясто-сірого кольору. Колір втрачається на першому схрещуванні. Більшість 1/2 романівських ягнят народжуються білими (навіть 1/2 саффолк). Деякі з них народилися сіруваті, кремові з темними плямами.
Всілякі спроби покращити романівську вівцю за рахунок інших порід не мали успіху. Більш ефективним виявився інший підхід - покращення інших , в першу чергу мясних та молочних , порід з допомогою романівських. Практичне застосування генетики з романівськими вівцями це схрещування, щоб отримати високу продуктивність 1/2 гібридів і мати "машину для ринку баранини", яка буде виробляти від 250 до 300 відсотків ягнят кожні вісім місяців.
Науковці відділу науки тварин Університет штату Оклахома
http://www.ansi.okstate.edu/breeds/sheep/romanov/ вважають, що секрет виживання в овечому бізнесі може бути в використанні 1/2 романівських овець. Гібрид виглядає як звичайна вівця, але працює як романівська - дає 2-3 життєздатних ягнят кожні 8 місяців, які через 3-4 місяці можуть іти на ринок та давати прибуток.
Гетерозис (гібридна сила) — явище, коли перше покоління гібридів, одержаних у результаті неспорідненого схрещування, має підвищені життєздатність, продуктивність, ріст, стійкість проти шкідників, хвороб тощо.