Вівці і екологія

Чат, доброзичливі плітки під миску смаженої ягнятини...

Вівці і екологія

Сообщение kardash » 05 апр 2012, 11:31

Вівці винуваті?
Чи знаєте ви , що в Україні є все, навіть справжня пустеля - Оле́шківські піски́ (координати: 46°35′00″ пн. ш. 33°03′00″ сх. д.). Пустеля розташована за 30 км на схід від міста Херсон у Цюрупинському районі. Власне дніпровські піски займають площу 161 200 га, а з міжаренними землями - 210 000 га. Назва походить від старої (до 1925 року) назви міста Цюрупинськ - Олешки. Найбільша українська піщана пустеля офіційно визнана єдиною в Європі. Скоріше, це напівпустеля - за температурним режимом і кількостю опадів. Олешківські піски - територія 15x20 кілометрів, що оточене захисним кільцем соснових лісів.
Мало хто з українців взагалі знає про наявність в країні пустелі, яку офіційно визнають найбільшою в Європі. Причина - особливий статус секретності регіону: в пустелі довгий час знаходився військовий полігон, на якому відпрацьовували бомбометання пілоти з країн Варшавського договору.
На цьому просторі переплелися людська дурість із людською мудрістю. Одні люди своїми руками перетворили тутешні степи на піщану пустелю. Інші, зупиняючи пісок, посадили тут найбільші у світі штучні ліси.
Олешківські піски в нинішньому вигляді з'явилися зовсім недавно. Ще в 1780 році тут був степ з окремими гаями. У XIX столітті сюди почали завозити овець (величезними отарами, до мільйона голів, володів барон Фальц-Фейн, засновник заповідника Асканія-Нова), які знищили траву, звільнили піски, а вітрова ерозія дала їм можливість розширитися. Зараз піски штучно утримуються від розростання найбільшими у світі штучними лісами – площа лісів становить близько 100 тисяч гектарів.
Утворення сипких пісків обумовлюються лише однією причиною: діяльність людини - знищення лісів та посилене випасання худоби.
Площа лісів на пісках нижнього Дніпра, що складала у 1802 році більше ніж 5 000 га до 1832 року впала практично до нуля. Опис таких лісів належить ще Геродотові, який відвідав цю місцевість 2400 років тому і назвав її Гілеєю, що означало по-грецькому полісся або олешшя. Під впливом господарської діяльності людини ліси в XIII-XVIII столітті були знищені. Закріплення пісків та освоєння їх почалося з 1834 р. Зараз піски зупинено по краях величезними штучними лісами, загальна площа яких біля 100 тис. гектарів.
Люди вирубали ліси та загнали на невеличку територію мільйони овець які і довершили справу. Розумні тварини, якщо мають таку можливість, при зменшенні кормової бази ідуть на інше місце. В даному випадку надто велике навантаження на пасовище спричинило екологічну катастрофу. Правда туристам тепер не треба далеко їхати за пригодами - прогулятися по пустелі можна і вдома.
Як завжди винні не вівці - винні люди. Нам далеко до барона. Наша сотня овець може хіба що зїсти капусту на сусідському городі.
Скіфи, татари, козаки століттями випасали в українських степах величезні отари овець та табуни коней. А барон за якихось десять років сотворив нам пустелю!
kardash
Администратор
 
Сообщения: 101
Зарегистрирован: 11 мар 2012, 23:28
Откуда: Здолбунів

Re: Вівці і екологія

Сообщение kardash » 12 окт 2013, 01:14

Форт Саскачеван, Альберта, Канада, використовує овець, як природні газонокосарки щоб зберегти міські парки доглянутими. У 1993 році вартість програми випасу овець була в межах 10 відсотків нормальної вартості звичайних методів догляду за травою та боротьби з бурянами. Крім того, в місті більше не було проблем зі зламаним обладнанням. Випас овець дозволяє успішно боротися з зараженням парків кульбабою.
kardash
Администратор
 
Сообщения: 101
Зарегистрирован: 11 мар 2012, 23:28
Откуда: Здолбунів

Re: Вівці і екологія

Сообщение док » 31 окт 2013, 14:27

Вівці можуть ліквідувати в Україні проблему отруйних каракуртів (повідомленя http://www.ukrinform.ua/ukr/news/vvts_mogut_lkvduvati_v_ukran_problemu_otruynih_karakurtv___vcheniy_1028403)

Проблему нашестя на південні регіони України отруйних павуків каракуртів можна вирішити за допомогою овець. За повідомленням кореспонденат УКРІНФОРМу, про це заявила на засіданні круглого столу "Формування національних проектів: проблеми та перспективи відродження вівчарства на Херсонщині" доцент Херсонського державного аграрного університету Наталія Папакіна.

За словамиНаталії Папакіної, раніше коли на Херсонщині активно розвивали вівчарство і було велике поголів'я овець, випадки укусів людей отруйними павуками-каракуртами були рідкісними. Вівці, яких випасали на пустищах та інших непридатних для землеробства площах (а саме там "квартирували" отруйні павуки), витоптували гнізда павуків, і тим самим знищували їх, зазначила науковець.

Проте зараз, при дуже малій чисельності овець, павуки розплодилися і почали мігрувати не лише в населені пункти регіону (на присадибні ділянки, подвір'я), але й далі на північ, в інші області України. Вівці стримували збільшення популяції павуків, чого зараз немає, наголосила доцент ХДАУ.

За даними управління МНС в області, на Херсонщині поточного року вже зафіксовано 5 укусів людей отруйними павуками. Торік на Херсонщині було зафіксовано 19 таких випадків. Павуки кусали людей переважно на пасовищах, ланах, на городах і подвір'ях в сільських населених пунктах. Зафіксовано також випадок укусу людини павуком навіть на відкритому майданчику кафе на території міста Херсона. У переважній більшості постраждалих від каракуртів людей доводилось госпіталізовувати.
док
 
Сообщения: 98
Зарегистрирован: 15 мар 2012, 00:21

Re: Вівці і екологія

Сообщение Ромко » 03 ноя 2013, 01:05

Вівці є природним, недорогим та ефективним засобом управління навколишнім середовищем. Правильний випас може принести користь навколишньому середовищу, а також дикій природі. Американська асоціація вівчарства Sheep Industry Association видала серію брошур з використання овець для захисту та зміцнення природних ресурсів.http://www.sheepusa.org/Sheep_and_the_Environment, наприклад,

• Цільовий випас овець-2006
• Вівці та навколишнє середовище
• Вівці та лісівництво
• Вівці та дика природа
• Вівці та регулювання чагарників
• Вівці і шкідливі буряни
• Вівці та прибережні / управління вододілом
• Вівці та поводження з відходами ......

Sheep and the Environment Sheep are a natural, low-cost means of managing our environment. Proper grazing can benefit the environment as well as wildlife, the tax-paying public and consumers. The American Sheep Industry Association produced the following series of brochures identifying ways in which sheep protect and enhance our natural resources.

Targeted Grazing Brochure-2006 (pdf)
Sheep and Predator Management-2005 (pdf)
Sheep and the Environment Series (pdf)
Sheep and Silviculture (pdf)
Sheep and Wildlife (pdf)
Sheep and Brush Control (pdf)
Sheep and Noxious Weed Control (pdf)
Sheep and Riparian/Watershed Management (pdf)
Sheep and Waste Management (pdf)
Sheep and Multispecies Grazing (pdf)
Sheep and Predator Management (pdf)
Caring for Land and Animal (pdf)
Ромко
 
Сообщения: 17
Зарегистрирован: 28 ноя 2012, 23:14

Re: Вівці і екологія

Сообщение док » 11 дек 2013, 01:26

Вівці чудово справляються з найбільш злісними бур'янами , навіть з заморськими.
Коли ми придбали занедбану ферму її територія та околиці була густо заросла ваточником сірійським висотою до 1,5 метра та бузиною травянистою. За два сезони вівці повністю винищили ці бур'яни . Тепер територія ферми завжди підтримується в стані кращих англійських газонів. Жодного бур'яна та чагарників.

Ваточник сирійський відноситься до родини ластовневих (Asclepiadaceae), роду ваточника, (Аsclepias.L.). Рід ваточника (Аsclepias.) включає близько ста багаторічних трав, напівкущів і чагарників, поширених в Північній і Південній Америці, Африці.
В Україні ваточник сірійський ( часом можна зустріти інші назви: ваточник американський , бавовна дика , ластівень , ластовень , шовк дикий , шовчина звичайна , шовчина ) набуває все більшого і більшого поширення особливо вздовж доріг та на запущених полях. З початком експериментального виробництва каучуку ваточник залишився на наших полях як багаторічний бур'ян , він використовується також як декоративна рослина . Ваточник сирійський - дуже злісний бур'ян , який не піддається ні хімічному а ні механічному знищенню :!: , завдяки чому швидко розмножується , це становить серйозну загрозу полям. Припускають , що раніше на посівах ваточник не з'являвся через надмірну хімізацію . Нинішні ж пестициди вважаються лояльними до навколишнього середовища. Незалежно від gогоди та кількості опадів цей бур'ян виростає до 1,5 - 2,5 м.
док
 
Сообщения: 98
Зарегистрирован: 15 мар 2012, 00:21

Re: Вівці і екологія

Сообщение док » 20 дек 2013, 22:28

Ваточник американський , бавовна дика , ластівень , ластовень , шовк дикий , шовчина звичайна , шовчина
vatochnik 1.jpg
Ваточник сірійський досить декоративна рослина
vatochnik 1.jpg (64.94 КБ) Просмотров: 5743


Коробочка з насінням ваточника
vatochnik 2.jpg
Пух (вата) та насіння ваточника сірійського
vatochnik 2.jpg (29.72 КБ) Просмотров: 5743


Ваточник сірійський не лише злісний бурян а й чудовий медонос
vatochnik 3.jpg
Ваточник один з найкращих медоносів
vatochnik 3.jpg (27.92 КБ) Просмотров: 5743
док
 
Сообщения: 98
Зарегистрирован: 15 мар 2012, 00:21


Вернуться в Вівчарська колиба

Кто сейчас на конференции

Сейчас этот форум просматривают: нет зарегистрированных пользователей и гости: 2

cron