Шурпа - як пісня , життя і пристрасть Цікаву захоплюючу майже пісню або поему шурпі знайшов в інтернеті..
Пише iqmena в своєму блозі http://www.russianfood.com/blogs/?id=25136 (оригінал російською мовою)Шурпа парує на столі , зводячи з розуму своїм ароматом ... Шурпа - урочиста і неймовірна ! ..
Необхідні продукти- баранина
- морква
- ріпчаста цибуля
- перець червоний пекучий
- мелена кінза
- зіра
- картопля
- перець болгарський
- помідори
- джамбул , райхон
- зелень кропу , кінзи
Шлях мій до шурпи був довгий і тернистий. Щоразу , куштуючи шурпу в якій-небудь махаллінській ошхоні ( їдальня) , відчувала себе одночасно і щасливою , і нещасною. Щасливою - від того , що маю можливість у будь-який момент покуштувати чудесну узбецьку шурпу , нещасною - від того , що самій не вдається відтворити це диво. До цих пір в Ташкенті на перше я замовляю тільки шурпу . І до цих пір вчуся і вчуся її готувати ... І вже настав той довгоочікуваний час , коли я отримую насолоду від приготовленої власноруч шурпи . Отже, мову я веду про свій самий улюблений суп. Першим мені відкрився секрет картоплі в шурпі - варити її слід було окремо . Друге відкриття - вибір м'яса . Далі підказали не різати дрібно помідори. Потім прийшло усвідомлення , що цибулю практично не потрібно варити. А літня жінка з Андижана нарадила додати джамбул . І так далі , далі ...Я вибираю м'ясо. Мій найповажніший м'ясник вирізав для мене зі стегна барана найкращу на світі кістку. Розрубав її без єдиної кісткової крихти навпіл , відкривши кістковий мозок. Далі ребра. Два баранячих ребра з добрим шаром м'яса і жирку . Знову-таки , м'ясник надрубав ребра по всій довжині шматками по 8-10 см. Неприємне словосполучення « варений жир » до шурпи не має ніякого відношення. Це - найсмачніший жир на світі.
Приготування шурпи :1 . М'ясо промиваю . На поверхні верхньої частини ребер - абсолютно особливий жир. Він покритий тонкою сухою плівкою , всередині світиться , як розігрітий віск. Він настільки ніжний , що здається , що тане від тепла рук . Я зрізаю цей жир і відкладаю - у нього особлива роль .Трохи жиру з ребер я все ж зріжу - піде у запас. Буду на ньому щось смажити. Або розтоплю і в тісто для учпечмаків додам .
2 . Стегнову кістку і реберця з м'ясом укладаю в каструлю , заливаю відстояною водою. Будь якій фільтрованій воді в приготуванні волію відстояну . Не позбулася сільської звички тримати на кухні відро з водою. У тому ж відрі зберігається срібна ложка , дарована мені батьками « на перший зуб». Далі , ніяка сила не змусить мене відійти далі , ніж на два метри від плити . Тому що я буду знімати піну. Це довго , але не втомлює. Тому, що в цей момент можна спокійно і зосереджено думати. До тих пір , поки поверхня мого бульйону не стане ідеально чистою. Зменшуємо вогонь до мінімуму . Так що про кипіння мова не йде , і лише рідкісні ледачі бульбашки повільно піднімаються з дна . За порадою Сталика додала перед закипанням трохи солі , для прискорення процесу піноутворення . Треба сказати , допомогло.
3 . Тут опустила в бульйон цілу очищену цибулину , трохи пекучого червоного меленого перцю , мелену кинзу (у мене маленький дерев'яний млинок - тільки для кінзи ) , зіру , морквину , порізану великими брусочками навскіс . Вона просочиться бульйоном і стане абсолютно незвичайною .І ще найголовніше ! Той ніжний , прозорий жирок , який зняла з верхньої частини ребер , порізала дрібними кубиками , і відправила у спокійний бульйон. Це все буде варитися години півтори . ( Це за умови , що у вас на плиті є відповідний режим. )
4 . У цей час почистила картоплю і відварила її в солоній воді. Підготувала червоний болгарський перець - порізала його брусочками. Пару дрібних цибулин порізала найтоншими півкільцями. Я завжди на базарі беру цибулю двох типів - велику і дрібну. У дрібної абсолютно тонкі «одежинки » , і різана кільцями вона виглядає приємніше. Крупну - це смажити. Середні помідорки очищаю від шкірки , ріжу на половинки.
5 . Опускаю в бульйон відварену картоплю цілою, трохи пізніше - помідори і червоний болгарський перець. По парі гілочок джамбула і райхону , дрібно порізані . І ще хвилин десять. Далі відправляю нарізану найтоншими кільцями цибулю. Сіль . Вимикаю плиту. Накриваю шурпу кришкою.
6 . І в цей час готую посуд , ополоник і капкир ( шумівку ) . Капкиром в каси викладаю по шматку м'яса без кістки ( кілька таких було ) , помідор , картоплину , брусочки моркви. Заливаю все прозорим і чистим , як сльоза , бульйоном з симпатичними шматочками жиру і яскравим червоним болгарським перцем. Посипати шурпу зеленню ( кріп - кінза ) . М'ясо на ребрах - на плоску тарілку разом з тою що залишилася в шурпі картоплею та морквою . В окрему тарілку - дві частини стегнової кістки з м'ясом і мозком. Одна кісточка - господареві будинку , інша - старшому з гостей- чоловіків. У процесі їжі шурпа в касі пішла швидше , ніж м'ясо , а тому , поки з'їдається м'ясо , композицію в касі треба буде повторювати . І ось все.
Шурпа парує на столі , зводячи з розуму своїм ароматом . Ну коли ж вони всі почнуть їсти ? ! Мені потрібно бачити їх очі , коли вони будуть робити це! Але вони не дивляться на мене , вони пестять очима м'ясо на реберці , перш, ніж його відкусити , вони піднімають касу , і опускають до неї обличчя , втягуючи в себе бурштиновий прозорий бульйон - ну , чисто поцілунок !
Я тут ! Я тут ! - Хочеться крикнути мені . Але шурпа , урочиста і неймовірна , поглинає і мене ...
Ну чим не поема!?
Що таке джамбул
Джамбул - ароматична трава , дуже популярна , як приправа , в Середній Азії , особливо у Ферганській долині . Розмір гілочок у трави джамбула такий же , як і у петрушки . По запаху нагадує камфору. За ароматом і зовнішнім виглядом ця рослина схожа на чабер , але джамбул має більш яскравий , пряний і гострий ефірний запах. Це чудова приправа до м'ясних страв , а також до деяких супів , до страв, приготованих на пару , використовується при маринуванні м'яса і приготуванні бульйонів .
Використовується трава в сушеному вигляді. У такому вигляді аромат джамбула більш тонкий і ніжний .
Замінити цю пряність можна , змішавши різні пряні трави.
Вважають що джамбул і чебрець, близькі родичі, але ніяк не одне і те ж. Запах практично ідентичний (тільки у джамбула він яскравіше виражений у свіжому вигляді, а у чебрецю добре зберігається і в засушеному). Але на вигляд відрізняються - схожа лише форма листя. В Ташкенті джамбул продається у свіжому вигляді на будь-якому великому базарі. Зіра - це Королева спецій у Східній кухні. Вона має специфічний смак і аромат; відмінно підходить для страв з баранини і яловичини, додається при приготуванні плову, мантів, лагману, самси, курчат-гриль, пельменів, фаршированих перців, тушкованої капусти, омлетів, різних супів і багатьох інших страв. Увага! Зіра має сильний пряний аромат, тому радимо додавати її потроху!Базилік ( райхон , рейхан , реган , реан , жамбо ) - однорічна трав'яниста рослина родини губоцвітих ( Lamiaceae ) , використовується в кулінарії з давніх часів. Рослина має безліч сортів , що розрізняються висотою (від 30 до 70 см) , забарвленням листя і стебел ( від яскраво -зеленого до темно - фіолетового ) і головним своїм надбанням - ароматом.
Залежно від сорту базилік може мати у своєму ароматі нотки кориці , гвоздики , цитрусових.
У кулінарії ароматне листя базиліку використовується насамперед для надання стравам особливого аромату. Оскільки аромат базиліка майже не страждає при висушуванні рослини , то кухні народів світу поряд зі свіжими листям і насінням використовуються і сушене . Базилік використовується практично у всіх видах східних страв: в салатах , м'ясних , рибних та овочевих стравах , в супах , напоях , печених виробах.