В цій темі хочу говорити про ціноутворення у вівчарстві.
Ціна на худобу формується з цін на харчі для цієї худоби. Найпростіший раціон для вівці це 1-2 кг сіна і 200-500 грам зернових на добу. Виходячи з теперішніх цін на корми: сіно приблизно 1 гривня і зерно 2 гривні за кілограм - утримання вівці обходиться 2-3 гривні на день. І це тільки на харчі. Додаткові витрати - електроенергія, вода, ліки, оренда землі під приміщеннями і пасовищами, заробітна плата робітників та багато іншого.
Отже скільки може коштувати трьох місячне ягня. (це повноцінне ягня- яке саме собі, при належному догляді, може дати раду.)
Щоб виносити ягня вівці потрібно 150 днів і 60-90 днів ягня вигодовується материнським молоком. Переводимо це в гривні і отримаемо 600-800 грн. Це мінімум.
Це розумна ціна племінного - доглянутого ягняти. ( Цікаво - порося, що виношується 114 днів і вигодовується 30 днів , і яких народжується 10 голів, коштує теж 600-700 грн). Отож, якщо вам пропонують купити 3-5 місячне ягня романівської породи чи якої іншої породи за 600-800 грн. - то це не є дорого. Молодняк овець старше
5-ти місяців до року повинен коштувати 1000 грн. Хороша вівцематка 2000-3000 грн.
Бувають, звичайно, і такі господарства де вівці знаходяться на самовиживанні. То - які гроші - такі і вівці. " З дешевої рибки може бути смердюча юшка."