Популярний соус до шашликів «Ткемалі»,
це грузинський соус номер один його можна купити в магазині , але краще приготувати самому. Кислуватий, в міру гострий смак, до м'яса саме те що треба! Для цього потрібно :
1 кг ткемалі, 0,25 склянки води, 1 головка часнику, 2 ст. ложки сухого кропу, 3 ч. ложки коріандру, 1,5 ч. ложки червоного меленого перцю, 2 ч. ложки сухої м'яти, сіль - за смаком
Сливи ткемалі розрізати навпіл, покласти в емальований посуд, підлити воду і закип'ятити на повільному вогні, поки не зійде шкірка і не відстануть кісточки, від яких треба відокремити всю іншу масу. Злити прозорий сік, розтерти масу в пюре і знову варити її до густоти сметани при безперервному помішуванні дерев'яною ложкою, підливаючи раніше відціджений сік. Потім покласти в соус всі прянощі, розтерті в порошок, посолити і прогріти ще 5 хв., після чого остудити.
Для подальшого зберігання можна розлити соус в пляшки, залити зверху 1 ст. ложкою рослинної олії, герметично закупорити і через добу залити сургучем.
Ще один рецепт соусу ТКЕМАЛІ (Західна Грузія)
Інгредієнти : перець червоний гіркий, сушений - 1-2 шт., cлива (чим кисліша, тим краще, можна взяти аличу, терен) - 3 кг, кріп (зрілі з парасольками суцвіття і стебла) - 250 г, вода - 2 склянки, цукор - за смаком, приблизно 1-2 ст.л. ( можна і не додавати), м'ята свіжа - 250 г, кінза свіжа - 300 г, часник - 4-5 зубчиків,
сіль крупна - за смаком
СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ
Сливу помити, засипати в казан, залити водою, і поставити на вогонь варити. Коли ягода розвариться, перетерти все через друшляк, і кісточки, що залишилися в друшляку викинути. Покласти в соус зав'язаний ниточкою в пучки перезрілий кріп, гострий перець і сіль. Далі поварити масу хвилин 30 на повільному вогні. У цей час подрібнюємо всю зелень і часник в блендері. Виймаємо кріп і викидаємо. Додаємо зелень в соус, варимо ще 15 хвилин, і все, соус готовий! Дати охолонути. Заливаємо Ткемалі в пляшки або баночки (простерилізовані), зверху додаємо крапельку соняшникової олії, закручуємо кришками (теж стерильними) якщо будете довго зберігати. Зберігати в сухому, темному, прохолодному місці
Ткемалі – це сорт кислих слив та популярний соус з них . Вважається, що без нього неможливо пережити нескінченні грузинські застілля - кислі сливи, з яких він зроблений, допомагають впоратися з жирною їжею. В Україні такі сливи знайти дуже складно, тому непоганою їх заміною може бути незріла кисла айва, яку продають на ринках. Але для цього в жодному разі не слід використовувати солодкі сливи.