БАКИНСЬКІЙ ПЛОВ
Шеф-кухар Ельшан Шафієв
Бакинській плов – національна страва, що готується на всіх святах. По-іншому його ще називають солодким пловом. Смачна, свіжа, легка, одночасно насичена страва дуже популярна.Тут, як і у всіх азербайджанських стравах, використовується топлене масло - воно надає плову особливий колорит. Так, якщо інші страви з-за дієтичних переваг гостей часто готуються на оливковій або рослинній олії, то в плові топлене масло замінювати іншим не рекомендується.
ВАМ ЗНАДОБИТЬСЯ / в грамах /
Шафран 1, вода 55, рис 480, сіль за смаком, лаваш вірменський 1 шт., масло топлене 280, задня бараняча гомілка (охолоджена) 1200, перець чорний мелений за смаком, каштани 120, сухофрукти (родзинки, алича, чорнослив, курага) 600, цибуля ріпчаста 200, куркума 4
ЯК ГОТУВАТИ
Шафран замочити у воді на 4 години. . Рис відварити в підсоленій воді до напівготовності. На дно каструлі викласти лист вірменського лаваша і налити розтоплене масло (80 г). Викласти відварений до напівготовності рис і додати шафранову суміш для кольору і аромату (з розрахунку 1 г шафрану на 1,5 кг рису). Посуд щільно накрити кришкою і томити рис до готовності від 40 хвилин до 1 години. Він повинен вийти розсипчастим.
Задню баранячу гомілку обробити на мякоть, нарізати на 5-6 шматків, посолити, поперчити.
Каштани очистити. Сухофрукти (ізюм, аличу, чорнослив, курагу) промити і висушити. Ріпчасту цибулю нарізати напівкільцями.
Баранину відварити протягом 20 хвилин, потім обсмажити на топленому маслі (200 г) разом з нарізаною ріпчастою цибулею, каштанами та сухофруктами і тушкувати ще 20 хвилин. Додати куркуму. Готовий рис викласти гіркою в центр тарілки, по краях укласти баранину, сухофрукти і каштани.