док » 08 окт 2013, 23:42
Баранина - Користь для здоров'я
1. Може підтримувати здоров'я серця
Перший напрямок очікуваної користі для здоров'я включає в себе серцево-судинні захворювання. Причини, за якими очікувані конкретні переваги для здоров'я в цій області є наступні:
• Баранину зазвичай включають в середньоморські дієти, які як неодноразово було показано, допомагають знизити ризик серцево-судинних захворювань.
• Незважаючи на те, що близько однієї третини жиру баранини складають насичені жири, баранина (особливо вигодувана на пасовищі) може бути суттєвим джерелом жирів омега-3 і також містить велику кількість мононенасичених жирів (40% жиру). Омега-3 і мононенасичені жири сприяють зниженню ризику серцево-судинних захворювань.
• Баранина, вирощена на пасовищі природно місттить невелику кількість транс-жирів, і серед них є дуже важлива vaccenic кислоти, попередник кон'югованої лінолевої кислоти (CLA). Вживання CLA знижує ризик серцево-судинних захворювань.
• Баранина є хорошим джерелом вітаміну В12, а також вітамінів В1, В2, В3, В6, фолієвої кислоти, біотину, пантотенової кислоти та холіну. Вітаміни В6, В12, фолієва кислота і холін особливо важливі для здорового метаболізму гомоцистеїну і можуть допомогти запобігти небажаному накопиченню зайвого гомоцистеїну в організмі. Високий рівень гомоцистеїну в крові є ключовим фактором ризику розвитку серцево-судинних захворювань.
• Обрізна пісна баранина (наприклад, поперек і ноги) особливо годованих на пасовищі бараниною має оптимальне співвідношення жирних кислот омега-6 та омега-3 в діапазоні 5:1. Це співвідношення попадає в ідеальний діапазон для зниження ризику серцево-судинних захворювань.
• Баранина забезпечує антиоксидантними мінералами, які знижують ризик серцево-судинних захворювань за рахунок зниження небажаних окисного стресу. Баранина забезпечує дуже хорошу кількість мінеральних селену і цинку.
Додаткова потенційні вигоди для здоров'я
Друга область, де слід очікувати користь для здоров'я від споживання баранини це регулювання цукру в крові. Ягнятина вже давно є частиною меню схваленого Американською діабетичною асоціацією, де вона розглядається як нежирне м'ясо з високим вмістом білка і яка може бути включена в дієтичні меню. Баранина не числиться в списках глікемічних індексів (ГІ) оскільки в ній практично не має вуглеводів. Високий вміст вітамінів групи B в ягнятині допомагає підтримати метаболізм інших вуглеводів, що надходять в організм з іншими продуктами, які споживаються разом з ягнятиною. Вітаміни B1, B2 і B3 особливо важливі для оптимального функціонування ферментів у вуглеводному обміні.