Ознаки доброякісності м'яса
Ознаками свіжості м'яса є запах , колір , консистенція. Але в деяких випадках для визначення свіжості м'яса цих ознак недостатньо. Так, наприклад, зовсім непридатне м'ясо в замороженому вигляді не має неприємного запаху. Несвіжість може виявитися при пробному варінні шматочка м'яса. Іноді м'ясо протикають розігрітим ножем , так як буває що запах зовнішнього шару нормальний, а в товщі м'язів уже почався процес розкладання. Доброякісне остигле і охолоджене м'ясо покрите тонкою шкыркою блідо -рожевого або блідо-червоного кольору. При обмацуванні поверхні рука залишається сухою. На розрізах м'ясо не прилипає до пальців. Колір його червоний ( м'ясо великої рогатої худоби) , білувато-рожевий ( телятина) , коричнево-червоний ( баранина ) і рожево-червоний (свинина) , сік прозорий . Консистенція свіжого м'яса щільна , ямка , що утворюється при натисканні пальцем , швидко вирівнюється. Доброякісне морожене м'ясо на дотик тверде і при постукуванні видає ясний звук. На поверхні і на розрізах м'ясо червоного кольору з сіруватим відтінком , якого надають м'ясу дрібні кристали льоду. Навіть при незначному нагріванні (наприклад , якщо прикласти палець) утворюється яскраво- червона пляма.Морожене м'ясо не має специфічного м'ясного запаху. По запаху визначити його свіжість можна тільки після того , як м’ясо відтане . Якщо м'ясо двічі заморожувалося , то за якістю воно значно нижче. Колір двічі замороженого м'яса на поверхні темно-червоний , а на розрізі вишнево-червоний. При зігріванні пальцем колір м'яса не змінюється. М'язи і кістковий мозок повинні бути червоного кольору.
Заморожене м'ясо слід обмити , покласти в каструлю або тазик , накрити і залишити так на 2-3 години , щоб воно поступово відтануло . Не можна розморожувати м'ясо у воді або класти його в тепле місце , так як від цього якість м'яса сильно погіршується.