Годівля романівських овець дещо відрізняється від годівлі овець інших порід, які приводять по 1-2 ягнят. Багато вівчарів з настанням весни і появою зеленої трави переводять овець повністю на підножний корм. Це значна економія ресурсів. Ці вівці приходять в охоту серпні – вересні місяці і встигають нагуляти жирок до цього часу. Але ми розводимо багатоплідну романівську вівцю.
Романівка постійно в охоті, постійно вагітна, постійна годує ягнят, постійно в русі - це високотехнологічна вівця. І для того щоб підтримувати її багатоплідність, високу молочність і здатність приходити в охоту в будь яку пору року, необхідно дещо змінити погляд на утримання цих овець. Недогодована романівська вівця не дасть достатню кількість яйцеклітин, вона може абортувати, в неї може бути відсутнє молоко, ослаблені новонароджені ягнята, та інше. Природу не обдуриш. Вівці пристосовуються до умов утримання і умов виживання.
Я бачив господарство де в квітні місяці на 100 голів вівцематок було 5 ягнят і на 300 голів 10 ягнят. Навіщо ті вівці? Але я купив в цих господарствах декілька дорослих вівцематок - вони привели по 1 ягнятку. Отож результат на лице.
Моя настійлива рекомендація - постійно підтримувати романівських овець в хорошій фізіологічній формі і результат перевершить віддачу будь яких м’ясних порід овець.Економити неможна.
Для цього необхідно романівкам щодня давати 100- 200-300 грам, а в підсосний період 400 грам зернових.(овес, ячмінь, кукурудза, пшениця, а ще краще- їхню суміш). Хорошого сіна 1-2 кг на добу. Також 2-3г трикальційфосфату,2-3г колоїдної сірки і сіль (лизунець). Все решта, що ви зможете добавити, тільки на користь і на велику дяку від ваших романівських овець.