Неабияку зацікавленість в розведенні романівських овець виявляють вівчарі Чеської Республіки. Якщо ще в 1995 р. тут було лише одне стадо (39 вівцематок), то в 2003 р. вже нараховувалося 63 вівчарські фермерські господарства з поголів'ям 913 племінних вівцематок з плодючістю 250-300%, середньодобовим приростом ягнят до 100 днів- 196 г, виробництвом ягнятини по 48,5 кг на вівцематку (жива маса ягнят в 100 днів). У 2002 р. 3 фермери отримали по 1,55-1,75 ягніння і по 390- 511 ягнят на вівцематку до відлучення .
За результатами контролю м'ясної продуктивності в 2003 р. романівські вівці в невеликих стадах (6-50 вівцематок) досягли рекордних показників серед усіх порід овець, що розводяться в Чехії: 89,9-114,4 кг ягнятини на вівцематку. В аналогічних невеликих стадах м'ясних порід шароле і тексель отримано відповідно 74,1 і 72,6 кг ягнятини та 72,2 кг по стаду східнофризької молочної породи овець .
Економічна оцінка ефективності розведення овець різних напрямів продуктивності в нинішніх ринкових умовах вказує на те, що прадавня багатоплідна романівська вівця не поступається класичним спеціалізованим імпортним м'ясним породам і забезпечує в структурі реалізації вівчарської продукції 85% за рахунок ягнятини, 10% за рахунок реалізації овчин і 5% за рахунок вовни. Проте романівські вівці дещо поступаються спеціалізованим породам молочного напрямку продуктивності, котрі забезпечують рентабельне виробництво вівчарської продукції в першу чергу за рахунок реалізації молока та продуктів його переробки (57,6%), м'яса (32%), вовни (5,6%) та іншої продукції (4,8%). http://vivci.kardash.com.ua/romanov_sheep_1.htm
Література :
1. Жарук Л.В. Сучасний стан та перспективи розвитку галузі вівчарства. Вівчарство України, Під. ред. С. Шевченко, Т. Пономарьова, О. Шевчук. - Київ, АГРАРНА НАУКА, 2006 р., 614 с.
2. E. Horak, F. Rolaktiv. Chov ovci. Praha, Brazde.- 2001. 1741.
3. Романівські вівці. Сайт «Асоціації заводчиків овець і кіз Чеської республіки (SCHOK) - http://www.schok.cz/plemena-ovci/plemena-plodna/romanovska-ovce-r