Стрижка романівських овець

Поділіться досвідом, задайте питання з питань особливостей романвської породи, утримання , догляду за романівськими вівцями

Стрижка романівських овець

Сообщение kardash » 03 июн 2013, 01:18

Романівських овець стрижуть три рази на рік: навесні (у березні), влітку (у червні) та восени (у жовтні). Необхідність триразової стрижки викликана тим, що шерсть романівських овець росте швидко і до моменту стрижки досягає довжини 4,5-6,5 см; цикл відростання 3-3,5 місяця, після чого шерсть випадає, причому особливо інтенсивно в умовах хорошого годування (сезонне линяння). Ягнят зимових окотів стрижуть два рази на рік: перший раз - влітку (у липні) і другий раз - восени (у жовтні). Не можна стригти овець до настання весняної стійкої теплої погоди, тому що після стрижки вони погано переносять холод і можуть застудитися; особливо небезпечне потрапляння під холодний дощ. Не можна також затягувати час стрижки. Спекотна погода негативно впливає на неостриженних тварин, особливо на підсисних маток: вони погано поїдають корм, худнуть, у них зменшується молочність, в результаті ягнята відстають у рості, погано розвиваються, а неостриженний молодняк минулого року народження взагалі перестає рости.

1. В а с и л ь е в Н. А., Ц е л ю т и н В. К. Овцеводство и технология производства шерсти и баранины. М.: Агропромиздат, 1990.
2. В о л к о в Г. К., Г у щ и н В. Н. Гигиена в промышленном овцеводстве. М.: Колос, 1983.
kardash
Администратор
 
Сообщения: 99
Зарегистрирован: 11 мар 2012, 23:28
Откуда: Здолбунів

Re: Стрижка романівських овець

Сообщение kardash » 03 июн 2013, 03:35

Стрижка овец, полный текст статьи http://vivci.kardash.com.ua/stryshka%20ovec.htm
kardash
Администратор
 
Сообщения: 99
Зарегистрирован: 11 мар 2012, 23:28
Откуда: Здолбунів

Re: Стрижка романівських овець

Сообщение kardash » 09 сен 2013, 21:39

Стрижка овець
Стрижка овець - трудомісткий і відповідальний процес , який здійснюється в максимально стислі терміни і в найбільш оптимальний час для отримання продукції високої якості. Від правильної її організації та проведення багато в чому залежить якість одержаної вовни. Терміни стрижки овець залежать від природно -кліматичних умов , породи тварин і їх стану ( вгодованості ) , характеру вовняного покриву . Шерсть тонкорунних порід відростає порівняно повільно - 0,5-1 см на місяць , у овець напівтонкоруних , напівгрубошерстних і грубошерстого напрямку продуктивності - набагато швидше - 1-3 см на місяць . Протягом року від стрижки до стрижки шерсть у тонкорунних овець виростає до довжини від 6 до 9 см, у напівтонкоруних - від , 6 до 25 см і більше, у напівгрубошерстних - від 15 до 30 см.
Довжиною вовни визначається кратністю стрижки. Всіх дорослих овець з однорідною вовною ( тонкорунних і напівтонкоруних ) стрижуть один раз на рік , навесні , в кінці травня - початку червня; при дворазовій стрижці однорідна тонка і напівтонка шерсть значно знецінюється. Як при першій , так і при другій стрижці вона не досягає потрібної довжини , і промисловість не може використовувати її для виробництва гладких камвольних тканин. Овець з неоднорідною вовною ( півугрубошерстнихі ) стрижуть два рази на рік: навесні ( в кінці травня ) та восени ( не пізніше 15 вересня, щоб стрижені тварини встигли досить обрости до настання зимових холодів ) . При одноразовій стрижці неоднорідна вовна сильно звалюється на вівці (дефект - вовна - звалищ ) , що ускладнює її подальшу переробку. Крім того , за сумою двох стрижок отримують надбавку в настригу вовни 200-300 гр. стрижці підлягають всі здорові і добре розвинені 5-7 -місячні ягнята напівгрубошерстних порід .
Грубошерсті і напівгрубошерсті вівці схильні до природної линьки, яка відбувається зазвичай навесні . У цей час шерсть підрунюється , тобто зв'язок руна з шкірою вівці слабшає , і втрачається головним чином найбільш цінна частина вовняного покриву - пухові волокна. До підрунювання стрижка грубошерстих і півгрубошерстних овець дуже трудомістка і шерсть зістригається нерівно ; після того як вона « підійшла » , процес стрижки значно полегшується і руно добре знімається .
Тонкоруні і напівтонкоруні вівці в силу своїх біологічних особливостей не схильні до сезонної линьки, але це не означає , що їх можна стригти в будь-який час року. Ранньою весною , коли вівці щойно вийшли із зимівлі , шерсть буває порівняно сухою і жорсткою , що є наслідком браку жиропоту в руні . Така шерсть погано зістригається , стригалю доводиться робити великі зусилля. Після того як в руні накопичиться достатня кількість жиропоту , шерсть стає м'якою , еластичною , добре зістригається і краще зберігає цілісність руна .
Тонкорунних і напівтонкорунних овець починають стригти в однорічному віці , однак при інтенсивному веденні галузі технічно раціонально і економічно ефективно стригти 5-6 - місячних тонкоруних і напівтонкоруних ягнят раннього зимового окоту (січень - лютий). Щоб при подальшій весняній стрижці шерсть мала звичайну довжину , стригти поярок необхідно не пізніше середини липня і тільки за умови , що довжина шерсті у тонкорунного молодняку на основних частинах тулуба (бік , спина , лопатка ) не менше 4 см, у напівтонкорунного - не менше 5 см. У цьому випадку зістрижена з молодняку тонка шерсть буде не менше 3 см , напівтонка - 3,5 см, тобто буде відповідати вимогам стандарту на пояркову шерсть. Дворазова стрижка протягом першого року життя молодняку сприяє підвищенню його вовняної продуктивності ( кількість одержуваної вовни з кожної тварини збільшується на 250-300 г) , поліпшенню росту і розвитку. Не підлягають стрижці слаборозвинені і хворі ягнята (незалежно від довжини шерсті) , так як одержана від них шерсть , як правило , має погані технологічні властивосі , а стрижені тварини важко переносять різку зміну умов навколишнього середовища .
Овець , призначених для здачі на м'ясо ( дорослих і молодняк ) , необхідно стригти за 2-3 місяці до забою , щоб шерсть встигла відрости і овчина зберегла свої хутряні якості.
Стрижку овець краще проводити в спеціальному приміщенні - типовому стригальному пункті , оскільки в непристосованому приміщенні неможливо підтримувати потрібний мікроклімат і встановити обладнання в суворій відповідності з технологічними та організаційними вимогами. У вівчарстві застосовують три способи стрижки : звичайний на стелажах , швидкісний і потоковий на карусельних установках. У перспективі передбачено застосування стрижки лазерними установками і штучна линька (хімічний спосіб).
При звичайному способі овець стрижуть на стелажах або настилах з дерев'яних дощок ( висота настилу 0,6 м і ширина 1,3-1,5 м). Продуктивність праці стригалів становить 20-25 овець у зміну. Широке застосування знаходить швидкісний спосіб стрижки овець , в основу якого покладені прийоми, розроблені новозеландськими стригаль . Швидкісний спосіб відрізняється строго певною послідовністю операцій , без зайвих рухів , забезпечують високу продуктивність праці і хорошу якість стрижки. Швидкісним способом стрігалі в зміну остригають 40-45 тварин , а стрігалі високої кваліфікації - 60-80 і навіть 100 голів і більше . Кваліфікований стригаль на стрижку однієї вівці витрачає 3-4 хвилини , некваліфікований - 15-20 хвилин. Продуктивність праці на стрижці овець , особливо при швидкісному способі , в дуже великій мірі залежить від раціональної організації робочого місця стригаля і створення для нього сприятливих умов. Спека , погана вентиляція і освітленість створюють додаткові труднощі в роботі стригаля і несприятливо на неї впливають. Висока продуктивність при стрижці овець швидкісним методом досягається за таких умов : прекрасне знання будови тіла вівці , а також всіх прийомів стрижки і точне їх виконання; стригальна машинка повинна бути правильно відрегульована , мати притерті і заточені ріжучі пари ( гребінку і ніж) , не можна стригти вівцю машинкою з гострими колючими зубцями. При стрижці машинка повинна захоплювати шерсть всією шириною гребінки , при цьому лівий край гребінки завжди має бути видно стригаль ; не можна допускати перекосів машинки. Стрижка повинна бути рівною по висоті , гладкою , без уступів і на низькому зрізі ; не залишати незрізаною шерсть на тварині і не допускати перестрижки вовни ( не слід робити повторні проходи машинкою по ділянках , де шерсть обстрижена високо , оскільки це веде до наявності січки ) . Стрижка овець повинна вестися швидко , щоб не викликати у них зайвої втоми , але не можна допустити при цьому порізів шкіри. Для попередження проколів і порізів шкіри необхідно лівою рукою злегка натягувати шкіру позаду машинки , не можна відсувати руно машинкою , так як це призводить до підсікання вовни. Руно слід знімати цілим , а не окремими шматками. Стригаль під час стрижки повинен добре керувати вівцею та направлено міняти її положення , він не повинен завдавати болю вівці , особливо неприпустимі забої , поштовхи , натиснення в області живота , так як це призводить до травм та загибелі тварини. Овець з мокрою або вологою шерстю стригти забороняється, оскільки така шерсть при зберіганні може нагріватися , навіть самозайматися і втрачати свої цінні властивості , набувати жовтого кольору.
Перед стрижкою овець не слід годувати і напувати протягом 10-12 годин. Стрижка овець на повний шлунок призводить до надмірного забруднення вовни калом і сечею , можливий також заворот кишок. Стрижка суягних маток не допускається через можливі аборти. Стрижку овець слід починати з молодняку , тобто з менш цінних тварин , щоб після тривалої перерви стрігалі відновили професійні навички , а механізатори - відладили техніку стригального апарату , потім стрижуть маток і баранів- виробників. Відразу після стрижки кожну вівцю оглядають і , якщо необхідно , змащують дезрозчином порізи шкірного покриву , підрізають копита , проводять обробку проти кліщів.


Література
1. В а с и л ь е в Н. А., Ц е л ю т и н В. К. Овцеводство и технология производства шерсти
и баранины. М.: Агропромиздат, 1990.
2. Овцеводство и козоводство: Справочник /Сост. У. X. Архипов, В. М. Виноградова, П.
А. Воробьев и др. М.: Агропромиздат, 1990.
3. Рекомендации по скоростному методу стрижки овец /А. А. Лазовский, Б. П. Михайлов,
В. А. Дистерло и др. Витебск, 1989.
4. Ц е л ю т и н В. К., Д е р е в я н к о О. Ф. Практикум по овцеводству и технологии
производства шерсти и баранины. М.: Агропромиздат, 1990.
kardash
Администратор
 
Сообщения: 99
Зарегистрирован: 11 мар 2012, 23:28
Откуда: Здолбунів


Вернуться в Романівські вівці

Кто сейчас на конференции

Сейчас этот форум просматривают: нет зарегистрированных пользователей и гости: 1

cron