Кодекс АЛІМЕНТАРІУС - Міжнародні стандарти на
харчові продукти
ЯКІСНІ І БЕЗПЕЧНІ ПРОДУКТИ ХАРЧУВАННЯ ДЛЯ ВСІХ І
КОЖНОГО.
http://www.codexalimentarius.org/
Комісія Кодекс Аліментаріус, заснована
Продовольчою і сільськогосподарською організацією
об'єднаних націй (FAO) та Всесвітньою організацією
охорони здоров'я (WHO) в 1963 році, розробляє єдині
міжнародні стандарти на харчові продукти, а також
керівництва, норми і правила, які покликані
захистити здоров'я споживача і забезпечити
дотримання правил торгівлі у продовольчій сфері.
Комісія також займається координацією діяльності
міжнародних державних і приватних організацій,
пов'язаної з розробкою стандартів на всі харчові
продукти.
Міжнародна торгівля харчовими продуктами існує
тисячі років, проте до недавнього часу харчові
продукти продавалися і споживалися, в основному, в
тому ж регіоні, де були зроблені. Протягом минулого
століття обсяг експортованих харчових продуктів
значно зріс. Як ніколи раніше сьогодні величезні
партії харчових продуктів в найширшому асортименті
подорожують по світу. Міжнародна торгівля харчовими
продуктами має оборот в 200 мільярдів доларів
щорічно, мільярди тонн продуктів харчування виробляються,
транспортуються і виходять
на ринок.
Кодекс Аліментаріус розробляє міжнародні
стандарти на харчові продукти, керівництва та
інструкції, які регулюють безпеку і якість харчових
продуктів, що надходять на світовий ринок, а також
забезпечують дотримання умов «справедливої торгівлі».
Споживачі можуть бути впевнені в якості і безпеки
продуктів, які вони купують, а імпортери можуть бути
впевнені в тому, що харчові продукти, замовлені
ними, будуть відповідати своїм специфікаціям.
Стандарти Кодексу розробляються на основі самих
останніх наукових досліджень за сприяння незалежних
міжнародних організацій з оцінки ризиків і
спеціалізованих консультаційних центрів, створених
ФАО і СОТ.
Стандарти Кодексу рекомендовані для
добровільного застосування його членами, а також,
досить часто вони служать основою для формування
національної законодавчої політики. |
Кодекс Аліментаріус -
"Керівні положення з
виробництва, переробки, маркування та збуту
органічних харчових продуктів"
переслідують такі цілі:
захист споживачів від обману і
шахрайства на ринку, а також від використання
необгрунтованої інформації про продукцію,
захист інтересів виробників органічної
продукції,, забезпечення
інспекції та дотримання цих Керівних положень на
всіх етапах виробництва, підготовки, зберігання,
транспортування і збуту,
узгодження положень, що регламентують виробництво,
сертифікацію, ідентифікацію і маркування органічних
харчових продуктів, підтримка
і вдосконалення органічних сільськогосподарських
систем в кожній країні.... |